Afwerking

Afwerking Metalstud wand

Een Metalstud wand dient na de plaatsing te worden afgewerkt. De eindafwerking van de Metalstud wand bepaalt welk afwerk niveau er moet worden toegepast. De vlakheid van een eindproduct is vastgelegd in de technische bepalingen van de STABU, deze kent afwerkingniveaus van A tot E:

Gipsplaten afwerken niveau A

Dit afwerk niveau is het hoogste afwerk niveau. Dit betekent dat nadat de gipsplaat naden zijn gevuld, de gehele wand moet worden voorzien van een dunne filmlaag. Hierdoor zal de gehele scheidingswand of voorzetwand geheel glad zijn. Men gebuikt dit afwerkniveau als men de gipsplaten wanden wil voorzien : hoog- en zijde-glanzende verfsystemen en dun behang.

Gipsplaten afwerken niveau B

Bij dit afwerk niveau worden de naden tussen de gipsplaten en schroefgaten gevuld met een smeerbaar gips en voorzien van wapeningsgaas. Zodra de eerste behandeling droog is worden de naden en schroefgaten gefinisht, hierna wordt de afwerking licht geschuurd. Toepassing van dit afwerkniveau : gematteerde verfsystemen of dunne en licht- gekleurde afwerkingen van behang, textiel en fijn gestructureerde afwerking.

Gipsplaten afwerken niveau C

Dit is het meest toegepast afwerkingniveau. Dit type wordt gebruikt voor het afwerken van gipsplaten als het kostenaspect van groot belang is. Bij dit type afwerk niveau wordt net als bij afwerkingsniveau B de naden tussen de gipsplaten en schroefgaten gevuld met een smeerbaar gips en voorzien van wapeningsgaas. Zodra de eerste behandeling droog is worden de naden en schroefgaten gefinisht. De afwerking wordt niet geschuurd. Men gebruikt dit afwerkniveau voor: zwaar vinyl-behang of middelgrof gestructureerde afwerking zoals glasvezelvlies met grove structuur en (spuit)pleister met korrel-grootte ≤ 3 mm.

Gipsplaten afwerkingniveau D & E

Men kan de gipsplaten afwerken in nog meer niveaus. Deze afwerkniveaus zijn slechts theoretisch en worden in de praktijk zelden toegepast.

  1. Specialisatie
  2. Afwerking
  1. Terug

Kwalificaties en Certificeringen

Gyproc
NOA Afbouw Garantie
VGM Checklist Aannemers
FSC