Herbestemming HKA school-appartementen Amsterdam

Doos in doos voor 26 lofts in oude modeschool


 In de Oude Modeschool aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam-Oost zijn 26 lofts ingebouwd. Om te voldoen aan de eisen van geluid- en brandwerendheid is gekozen voor een doos-in-doosconstructie op basis van fermacell gipsvezelplaten.

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool in Amsterdam dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd. De gebouwen vormen een gesloten blok aan de Zeeburgerdijk en de Billitonstraat. Vink Bouw uit Nieuwkoop heeft hierin 24 lofts gerealiseerd en tevens twee nieuwe lofts op het dak gebouwd. De transformatie is een initiatief van ontwikkelcombinatie Zee Smartlofts B.V. De lofts zijn casco opgeleverd in het derde kwartaal van 2018. Karakteristieke elementen van de bestaande gebouwen zoals de voorgevel en het trappenhuis van het 1914-deel, de hoge plafonds en grote raampartijen van de voormalige klaslokalen, zijn bewaard gebleven. De woningen zijn verduurzaamd conform de eisen van Woningborg Transformatie 2012. Daarbij is het gebouw volledig gasloos gemaakt en voorzien van PV-panelen. De woningen worden verwarmd met aardwarmte, waarvan de bronnen in de binnentuin zijn geboord. Alle houten kozijnen in het 1914-gedeelte zijn vervangen door nieuwe houten kozijnen en voorzien van dubbel glas. De stalen kozijnen van het 1969-gedeelte zijn vervangen door nieuwe aluminium kozijnen met dubbel glas.

Doos-in-doosconstructie
Om te voldoen aan eisen van geluid- en brandwerendheid heeft Vink Bouw samen met De Vier Totaalafbouw uit Ter Aar voor de lofts een doos-in-doosconstructie gecreëerd. De vloeren, plafonds en wanden zijn opgebouwd met fermacell gipsvezelplaten. “Fermacell gipsvezelplaten zijn beter bestand tegen vocht dan gipsplaten. Hierdoor hebben we de plafonds van de doos-in-doosconstructie al kunnen plaatsen, terwijl op een aantal plekken de gevel nog open was. Daarmee kon de afbouw van de casco’s eerder opgestart worden en boekten we tijdwinst”, zegt hoofduitvoerder Wijsman van Vink Bouw. Dennis Immerzeel, projectleider en medeeigenaar van De Vier Totaalafbouw: “Deze gipsvezelplaten lenen zich prima voor dit soort geschakelde boxconstructies. Met enkele beplating is de constructie al 60 minuten brandwerend en heeft een geluidwering die ruimschoots voldoet aan de gestelde geluidseis.” Deze was hier gesteld op de nieuwbouweis -5 dB. De fermacell platen zijn daarbij klein van afmeting (120 cm x 90 cm) en dus handzaam voor de monteurs. In totaal is er circa 12.000 m2 gipsvezelplaat gebruikt voor de opbouw van de boxen.

Spreidnieten

Voor de plafonds is fermacell® Comfort Board van 10 mm toegepast. Er is een eerste laag gipsvezelplaat tegen een metalstud frame geschroefd en de tweede laag gipsvezelplaat is aan de eerste laag vastgeniet met spreidnieten. “Dat nieten ging een stuk sneller dan vastschroeven, omdat geen rekening gehouden hoeft te worden met de onderconstructie”, zegt Immerzeel. Voor de vloer is het vloerelement type 2E31 (2 x 10 mm gipsvezelplaten + 10 mm houtvezel) toegepast, terwijl de wanden van de box zijn opgebouwd met één laag Comfortgipsvezelplaat van 12,5 mm dik. Anton Drenth, area sales manager van fermacell West-Nederland: “Het bijzondere aan dit transformatieproject is dat we aan de hoge eisen voldoen voor akoestische isolatie en brandwerendheid, zonder al te veel oppervlakteverlies in de woningen. Dat is gelukt door de wanden op te bouwen met dunne, enkelwandige fermacell® gipsvezelplaten, die slanker en sterker zijn dan de standaard dubbele gipskartonplaten. Hierdoor zijn ook minder afbouwplaten nodig.”

Bron: Bouwwereld d.d. 7 januari 2019

Foto’s: Fermacell

  1. Projecten
  2. 26 Lofts in oude modeschool
  1. Terug

Kwalificaties en Certificeringen

Gyproc
NOA Afbouw Garantie
VGM Checklist Aannemers
FSC