Proef duurzame Maskerade woning geslaagd

Het prototype van de duurzame Maskerade woning Heijplaat werd vier jaar geleden als experiment door architect Maarten van der Breggen gerealiseerd. Een Maskeradehuis bestaat uit twee appartementen die goed geïsoleerd zijn en driedubbel glas hebben. De bewoners hielden vanaf het begin logboeken bij over hun ervaringen, terwijl technici het energieverbruik bijhielden. "En na vier jaar monitoren blijken beide appartementen nul-op-de-meter-woningen te zijn".

De Vier Totaalafbouw B.V. is als co-maker betrokken bij deze bouwmethode en is verantwoordelijk voor de afbouw; wanden, plafonds, vloeren, deuren en binnenkozijnen. Wij verwerken de producten van andere co-makers; fabrikanten Faay (binnenwanden) en Fermacell (HSB-wandbekleding, plafonds en Estrisch zwevende vloeren).

Maskerade® is een bouwmethode waarbij het houten casco en de afbouw gescheiden zijn. Door het gebruik van drie soorten houten basiselementen (vloerplaten, scheidingswanden en gevelelementen) kan een grote variatie aan gebouwtypen en plattegronden worden gerealiseerd. Maskerade is industrieel geprefabriceerd uit duurzame grondstoffen. Het gebruik van hernieuwbare / biobased gronstoffen en een intelligent ventilatiesysteem zorgen voor een gezonder leefklimaat.

Daarnaast zorgt de bouw van de Maskeradehuizen voor werkgelegenheid en opleidingsplaatsen voor jongeren. Het prototype is vier jaar geleden in samenwerking met het Zadkine en het Albeda College uit Rotterdam gebouwd. Studenten van die scholen hebben de trappen getimmerd en de gevels gemaakt.

De gemeente Rotterdam wil mogelijk honderd ´Maskeradehuizen´ bouwen in Rotterdam-Zuid. Het houten prototype op Heijplaat is zó energiezuinig dat er gekeken wordt naar een concrete locatie voor honderd sociale huur- en koopwoningen. Meer informatie

Zie ook het interview gegeven door oa. Patrick Fokker.

Maskerade woning

  1. Nieuws
  2. Proef duurzame Maskerade woning geslaagd
  1. Terug
  2. Print

Kwalificaties en Certificeringen

Gyproc
NOA Afbouw Garantie
VGM Checklist Aannemers
FSC